hujung minggu lepas lagi sekali jerat en suami kena...
dapat ayam hutan lagi...
nie dah kali ketujuh ke kelapan asben sy dpt ayam hutan..
biasenye lau dpt masak lemak cili api..tp mlm minggu lepas kami sepakat nak masak kari
tadaaa.......
resepi baru tau.
nah layan gambar ngan resepi nya pada yg sudi nak tau ....
BAHAN-BAHAN
ayam hutan
cili api
kunyit hidup
daun kari
rempah cap bunga ros
rempah kari ayam
ubi kentang
CARA-CARA
blend bawang merah,bawang putih,cli api,kunyit hidup.
kemudian tumis bahan kisar tadi hingga naik bau, kemudian masukkan rempah cap ros td dan sedikit rempah kari ayam dan daun kari..tumis hingga betul2 pecah minyak atau pun sehingga daun kari lerai dari tangkainye,dan tambahkan sedikit air.
sesudah itu masukkan ayam dan kacau hingga bahan tumisan sebati ngan ayam td.setelah itu masukkan air hingga menenggelamkan ayam2 tadi..
masak lebih kurang 2jam(bergantung pada keempukan ayam)
*jika kuah sudah kering tambahkan lg,sehingga ayam betul2 empuk..
barulah masukkan ubi kentang,dan masak kan ubi kentang hingga empuk,
perasakan garam dan pak aji dan biarkan kuah menjadi pekat/ tinggal sedikit.
tutup api,selamat hidang dan melantak.
dan hasilnye.....
*
*
*
*
~ KARI TERENGGANU ~
6 ulasan:
ayam hutan? sedap tu gee. KC dah lama tak makan ayam hutan. sesekali balik kg mertua, kalau diaorg pegi memburu dan jerat mengena, dpt la merasa.
sedap kan KC,tp ayam hutan lagi keras kan dr ayam kg ngan ayam pencen...dah la dpt kecik je bru nie,semua x puas mkn...
gee, akk x penah makan ayam hutan..
agak² kalo guna resepi ni tapi guna ayam pencen okey x?
ok je kak ct...bule aje sebb ayam pencen pun keras jugak kan...lau ayma daging je mcm x best rasenye
sedap nyer aym utan;) kari tu nmpk cam rendang la.pe ase aym utam ni.teliur ai
x pernah makan ayam hutan. Arwah abah akak mmg suke.
Catat Ulasan