:: KEK LAPIS ASAM MANIS ::

resepi kek ni lame dah sy dpt dr adik kesayangan saya,
yang memang expert bab2 membaking nie...
pastu smlm tergerak la body bam bam nie nak membaking...
biase la ujung2 minggu bosan duk kat umah,x tau nak wat ape..
nak berjimba-jimba,lom gaji,
asben pulak cbuk ngan joran die 2 duk kat sungai..
membaking la yang termampu...huhuhu
tp malangnye leh buat setengah adunan aje...
sebab???telur ade 5bijik aje...
nak keluar ya ampun,memang la tersangat malas,plus cuace yang panas sgt..
kek nie bahan2nye mudah aje,dan simple aje nak buat,
yg melecehkan nye sebab nak wat layer by layer 2..
penat makkk..

jommm........
kite layan gamba kat bawah beserta resepinye


bahan2nya:-
2cawan tepung gandum
2cawan gula halus
2cawan marjerin
8biji      telur
1sk       esen vanila
1sb       baking powder
pewarna
asam

cara2nya
tepung gandum diayak bersama baking powder.
asingkan putih telur dan kuning telur.
kemudian pukul marjerin dan gula sampai kembang,masuk kan kuning telur,esen vanila
setalah itu masukkan tepung yang diayak tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan.
dalam mangkuk berlainan pukul putih telur..teruskan hingga putih telur kaku & kental (meringue)
setelah itu campurkan putih telur itu ke adunan tadi..
bahagikan adunan kepada beberapa warna yang di sukai.
griskan loyang dgn marjerin
masuk kan anggaran 3 sudu makan adunan kedlm loyang
dan kukus 5minit .
selepas itu susun asam diatas adunan yang telah dikukus,kemudian letak adunan yg berlainan warna dengan sukatan yang sama,
ulangi proses hingga habis.

*bagi yang x tau asam ape yang saya gunakan nie die asam tue
ade orang panggil asam gambir,tp saya panggil asam sekupang.




3 ulasan: