PETUA ORANG DULU-DULU

anda semua tahu x macam mane kite nak tau yang kacang bendi 2 tua ke muda??
saya tau,tapi tak tau la betul ke tak,
saya penah tengok ade makcik2 kat kedai runcit  kalau nak beli bendi mesti die patahkan hujung kacang tue,



saya pun tanye la,nape makcik patah kan ujung bendi 2...
dan makcik 2 cakap supaya kite tau die muda atau tua...
kalau kite patahkan ok muda la 2,
lau susah nak patahkan hujung die 2 tualah die..
 tapi memg betul pun ckp makcik 2...
dan itu la yang saya lakukan setiap kali membeli bendi sejak 13 tahun dulu...
tapi ade jugak,kadang2 tu malas nak pilih2 nak patahkan sume asal cantik aje ku sapu..
hihihihi....

ikan sumbat bakar

korang kenal ikan ape nie??
saya panggil ikan cencaru
ade org panggil ikan jacket
2 nama tu la yang biasa saya dengar...
x tau la ade lagi nama lebih saintifik..
biasenya ikan nie saya suka bakar
goreng pun suka jugak...
tp mlm td saya sumbat dulu body die baru sy bakar....
haritu la mkn kat umah abg ipar kat KL
wife die wat cmnie sedap pulak...
dilawankan ngan sambal kicap..
fuhh!!!
memang terbaik,tp sy punye resepi lain cket dari beliau sebab saya tambah kelapa parut kat sambal nie..
pastu biasenye lau nak makan ikan bakar saya bakar kat dapur arang..
tp malam tadi bakar atas dapur gas aje...
sebab kemalasan melampaui batas kerajinan
huhuhu....

:: KEK LAPIS ASAM MANIS ::

resepi kek ni lame dah sy dpt dr adik kesayangan saya,
yang memang expert bab2 membaking nie...
pastu smlm tergerak la body bam bam nie nak membaking...
biase la ujung2 minggu bosan duk kat umah,x tau nak wat ape..
nak berjimba-jimba,lom gaji,
asben pulak cbuk ngan joran die 2 duk kat sungai..
membaking la yang termampu...huhuhu
tp malangnye leh buat setengah adunan aje...
sebab???telur ade 5bijik aje...
nak keluar ya ampun,memang la tersangat malas,plus cuace yang panas sgt..
kek nie bahan2nye mudah aje,dan simple aje nak buat,
yg melecehkan nye sebab nak wat layer by layer 2..
penat makkk..

jommm........
kite layan gamba kat bawah beserta resepinye


bahan2nya:-
2cawan tepung gandum
2cawan gula halus
2cawan marjerin
8biji      telur
1sk       esen vanila
1sb       baking powder
pewarna
asam

cara2nya
tepung gandum diayak bersama baking powder.
asingkan putih telur dan kuning telur.
kemudian pukul marjerin dan gula sampai kembang,masuk kan kuning telur,esen vanila
setalah itu masukkan tepung yang diayak tadi sedikit demi sedikit kedalam adunan.
dalam mangkuk berlainan pukul putih telur..teruskan hingga putih telur kaku & kental (meringue)
setelah itu campurkan putih telur itu ke adunan tadi..
bahagikan adunan kepada beberapa warna yang di sukai.
griskan loyang dgn marjerin
masuk kan anggaran 3 sudu makan adunan kedlm loyang
dan kukus 5minit .
selepas itu susun asam diatas adunan yang telah dikukus,kemudian letak adunan yg berlainan warna dengan sukatan yang sama,
ulangi proses hingga habis.

*bagi yang x tau asam ape yang saya gunakan nie die asam tue
ade orang panggil asam gambir,tp saya panggil asam sekupang.